020 789 3204 Soita meille Ota yhteyttä

Biofiilinen suunnittelu

Luonnossa oleskelu on yksi nopeimmista tavoista parantaa terveyttä ja hyvinvointia. Moni suomalainen tuntee metsässä patikoinnin tai  järvimaisemassa oleilun jälkeisen rentoutuneen ja virkistyneen olotilan. 

International Journal of Environmental Health Research -lehdessä hiljattain julkaistu tutkimus osoittaa, kuinka vähän aikaa - vain 20 minuuttia - ulkona oleskelun hyötyjen saaminen vaatii. 

Ongelmana on, että pitkien työpäivien ja arkikiireiden keskellä harvalla meistä on aikaa ulkoilla päivittäin. Tarvitsemme luontoa voidaksemme hyvin, mutta useimmat meistä viettävät lähes 90% elämästämme sisätiloissa.

Tämä tarkoittaa sitä, että jäämme paitsi niistä olennaisista psykologisista ja fyysisistä hyödyistä, joita saamme altistumalla luonnonmaisemille, kuten metsille, raikkaalle ilmalle ja vesistöille.

Mutta entä jos luonnon positiivisia aistiärsykkeitä voisi jäljitellä sisätiloissa?

Biofilia tarkoittaa synnynnäistä yhteyttä, jota ihmiset etsivät muihin eliöihin ja erityisesti luontoon.  Biofiilisessa suunnittelussa luonto tuodaan sisätiloihin materiaaleissa ja sisustuselementeissä, tutkitusti parantaen siellä aikaansa viettävien ihmisten hyvinvointia ja viihtyvyyttä.

Ambius on biofiilisen suunnittelun edelläkävijä. Ota selvää, miten voit tuoda luonnon tiloihisi ottamalla yhteyttä Ambiuksen suunnittelijoihin soittamalla numeroon 020 789 3204, tai klikkaa alla olevaa linkkiä ja täytä yhteydenottolomake verkossa.

Mitä biofiilinen suunnittelu tarkoittaa?

Palkitun vihersuunnittelijan, Kenneth Freemanin, mukaan, biofilian voi määritellä "ihmiskunnan luontaiseksi tarpeeksi luoda yhteys luontoon ja luonnonympäristöihin."

Lajina olemme kasvaneet erilleen luonnollisesta elinympäristöstämme: avoimista tasangoista. Aivan kuten eläintarhan eläimet ja laboratoriorotat, jotka sijoitetaan steriileihin, virikkeettömiin ympäristöihin, osoittavat merkkejä fyysisestä ja psyykkisestä stressistä, tämä tapahtuu myös ihmisille, kun heidät pakotetaan työskentelemään karuissa, steriileissä ja virikkeettömissä tiloissa.”

Biofiilinen suunnittelu on pohjimmiltaan luonnon inspiroima arkkitehtuurinen kehys, joka sisällyttää luonnon orgaanisia piirteitä rakennettuun ympäristöön ja vahvistaa ihmisen ja luonnon välistä yhteyttä.

Yritykset voivat vähentää steriilien, pelkistettyjen työympäristöjen negatiivisia vaikutuksia ja kehittää toimintaympäristöään integroimalla erilaisia biofiilisiä piirteitä, kuten viherseiniä, kasveja, luonnonpuita tai -kiveä ja muita luonnonympäristöä jäljitteleviä elementtejä sisustukseen.

Nämä biofiiliset sisustuselementit parantavat tiloissa aikaansa viettävien ihmisten hyvinvointia ja viihtyvyyttä, samalla tavalla kuin jos he kohtaisivat luonnon aistiärsykkeitä tosielämässä.

Biofiilisen suunnittelun perusteet

Kiinnostus biofilian filosofiaa kohtaan on herännyt uudelleen rakennusalalla- ja arkkitehtuurissa. Hyvinvoinnin ja kestävän suunnittelun käytännöt, kuten WELL kiinteistöstandardi, ovat yhä tärkeämpiä rakennetussa ympäristössä.

Tietoisuus rakennetun ympäristön vaikutuksesta terveyteen ja hyvinvointiin, ja uudet sertifioinnit, kestävyysaloitteet ja työviihtyvyysohjelmat ovat ajaneet kiinnostusta luonnonmukaiseen suunnitteluun.

Biofiiliseen suunnitteluun liittyvät konkreettiset, käytännön hyödyt, tekevät rakennusten rakentamisesta, suunnittelusta ja sisustamisesta luonnonmukaisuuden periaatteiden mukaisesti kannattavaa kaikenlaisille yrityksille.

Freemanin mukaan "nykyiset tutkimukset osoittavat, miten tehostetut ja voimaannuttavat ympäristöt parantavat liiketoiminnan tuloksia, kuten tuottavuutta, hyvinvointia ja henkilöstön pysyvyyttä; ja samankaltainen tutkimuskokonaisuus osoittaa, että erityisesti kasveilla ja luonnon elementeillä on merkittävä vaikutus tähän."

Biofiilisen suunnittelun periaatteiden soveltamisen on osoitettu aiheuttavan monenlaisia hyötyjä toimistoissa, hotelleissa, terveydenhuollon yksiköissä tai käytännössä missä tahansa tilassa. Tutkimukset osoittavat, että ihmisten tuottavuus, toimintakyky ja yleinen hyvinvointi paranevat biofiliisesti suunnitelluissa tiloissa.

Biofiilisen suunnittelun 8 elementtiä

1. Kasvillisuus - hajautettu, ryhmitelty ja vaihteleva vihersisustus

2. Näkyvyys - luo avaria tiloja, joissa on mahdollisuuksia katsoa pitkälle

3. Sisä- ja ulkotilojen sekoittaminen - vältä selkeitä rajoja sisä- ja ulkotilojen välillä

4. Luonnollinen valaistus - valojen ja varjojen dynaaminen vaihtelu

5. Luonnonmateriaalit - käytä paikallisesta luonnosta löytyviä materiaaleja

6. Suojapaikat - luo suojia kasvien, viherseinien ja puiden avulla

7. Vesi - tuo vesi mieleen suihkulähteen, äänen tai tuoksun avulla

8. Tuoksumaailma - tuo tilaan meren, metsän tai kukkien tuoksu

Biofiilisen suunnittelun hyödyt

  • Vähemmän poissaoloja
  • Kohonnut mieliala ja hyvinvointi
  • Parempi tuottavuus
  • Parempi henkilöstöpysyvyys
  • Vähentynyt stressitaso
  • Parempi psyykkinen palautuminen
  • Vähemmän väsymyksen ja uupumisen tunteita

Biofilian ja erityisesti biofiilisen suunnittelun suosion odotetaan vain kasvavan seuraavan vuosikymmenen aikana. Biofilia on jo saavuttanut uuden tason "valtavirran" tietoisuudessa viime vuosina, mutta kasvulle on vielä paljon tilaa, kun biofilia ja biofiilinen muotoilu laajenevat sisustussuunnittelun ja arkkitehtuurin piirien ulkopuolelle ja uusille aloille, kuten henkilöstöhallintoon, rakennusalalle ja isännöintiin.

Uusia, biofiilisen suunnittelun etuja ylistäviä tutkimuksia tutkimustuloksia julkaistaan säännöllisesti, ja WELL -rakennusstandardia tavoittelevat aloitteet ovat yleistymässä Suomessa.

Kun tietoisuus biofiilisen suunnittelun konkreettisista psyykkisistä ja fyysisistä hyödyistä sekä kestävän kehityksen ja paremman suorituskyvyn aiheuttamasta tuloksen kasvusta leviää työnantajien keskuudessa, biofilian merkitys ja suosio kasvaa.

Biofiilisen suunnittelun käyttökohteet

Aulat

Hyvän ensivaikutelman luomiseen et saa toista tilaisuutta. Aula tai eteistila on ensimmäinen asia, jonka vierailijat näkevät rakennukseen astuessaan, ja biofiilisen suunnittelun avulla he viihtyvät välittömästi ja tuntevat olonsa tervetulleiksi.

Ruokailutilat

Biofiilinen suunnittelu vähentää stressiä, ja sen takia se sopii ihanteellisesti taukotiloihin. Luonnolliset sisustuselementit, kuten viherseinät, voivat auttaa vähentämään melua.

Käytävät

Käytävät unohdetaan usein sisustuksessa, mutta ne tarjoavat täydellisen tilaisuuden luoda rauhallisuuden tunnetta, kun ihmiset kulkevat paikasta toiseen.

Työpisteet

Biofiiliset elementit työpisteellä vähentävät stressiä ja lisäävät tuottavuutta. Ne tarjoavat myös mukavan vaihtoehdon tietokoneen näytön tai työkopin seinän tuijottamiselle.

Lattiat, katot ja seinät

Kattoon, seiniin ja lattioihin voidaan sisällyttää ainutlaatuisia biofiilisiä sisustuselementtejä, kuten roikkuvia kasveja, luonnonkiveä, puuta ja metsälattioita..

Kokoushuoneet

Biofiilinen tila luo ihanteelliset puitteet ideoinnille ja luovalle ajattelulle.

Huippuluokan asiakaspalvelu, paikallinen asiantuntemus.

Täytä yhteydenottolomake ja pyydä tarjous.

Lue lisää Ambiuksesta ja toiminnastamme.